Flashback: Zwinne Kózki w Maroko

„Gdyby kózka nie skakała, to by nóżki nie złamała!” mówi stare powiedzenie. Ale gdyby nie skakała, to nie udałoby się jej wejść na drzewo i zasmakować pysznych liści i orzechów drzew arganowych. 😉

Olej z owoców drzewa arganowego jest bardzo zdrowy (chociaż na początku może być ciężko przyzwyczaić się do jego zapachu, bo jest dość specyficzny), a widać, że i kózkom dobrze liście służą. 😉

maroko_kozki2

Sam proces robienia olejku jest żmudny i czasochłonny, bo potrzeba około 30-35 kg owoców, żeby wytworzyć 1 litr oleju. Czasem owoce są przerabiane ręcznie przez kobiety marokańskie (wyobraźcie więc sobie, ile czasu to musi zajmować!). W tradycyjnej metodzie  używa się orzechów przetrawionych przez kózki takie jak te poniżej. 😉

maroko_kozki3

Jako że jest to dość niesmaczne odchodzi się od tego sposobu, tracąc przy tym część substancji aktywnych. Aczkolwiek, wiele osób, które posiada olejek spożywczy, napewno jest wdzięczna za zmianę techniki 🙂 (chociaż tym, co używają kosmetycznego, też może robić to różnicę! 😉 ) .

maroko_kozki4

Olejek arganowy jest bogaty w witaminę E i kwasy tłuszczowe, a co za tym idzie ma bardzo dobry wpływ na skórę (zmarszczki, blizny, suchość, etc), na włosy (blak połysku, suchość, rozdwojone końcówki, etc) i do używania do gotowania (ma orzechowy posmak).

maroko_kozki5

Jak zobaczyłam te kozy na drzewach, pomyślałam, że są one podstawione, bo z boku stał ich właściciel, a my zatrzymaliśmy się specjalnie po to, żeby je obejrzeć. Biorąc pod uwagę to, jak Marokańczycy lubią naciągać turystów, bo widzą ich jako zagraniczne skarbonki, wydało się to dość realne, że mogła to być po prostu podpucha i że nasz pilot daje mu jakieś grosze za taką niecodzienną atrakcję. Ale skoro do wyrobu olejku arganowego używa się orzechów przetrawionych przez kozy to coś w tym musi być… 😉

maroko_kozki6

Nisia

* Zdjęcia zrobione w Maroko w listopadzie 2015 roku

Inne posty o Maroko:

Jedna myśl na temat “Flashback: Zwinne Kózki w Maroko

Dodaj komentarz